Istoria și legenda Sfântului Nicolae, originea personajului Crăciunului

Figura Sfântului
Nicolae
, cunoscută și ca Nicolae din Myra sau Nicolae din Bari, este un episcop creștin din secolul al IV-lea al cărui cult este asociat cu diverse sărbători de iarnă, în special în Europa. În acest articol, vom afla mai multe despre istoria și legenda din jurul acestui personaj emblematic, care a inspirat o serie de tradiții legate de Crăciun.

Cuprins


Toggle

Sfântul Nicolae: o origine în Turcia


Nicolae din Myra

se spune că s-a născut în jurul anului 270 d.Hr. în Patara, în provincia romană Lycia, situată în Turcia de astăzi. Născut într-o
familie
stătătoare, se
spune că a arătat un mare interes pentru problemele religioase și spirituale de la o vârstă fragedă. După moartea părinților săi în urma unei epidemii, el a decis să se dedice vieții religioase și a devenit preot și apoi episcop al orașului Myre.

Numeroase povești și miracole i-au fost atribuite de-a lungul secolelor, contribuind la construirea legendei sale și la creșterea popularității sale. Printre cele mai cunoscute fapte se numără generozitatea sa față de săraci, bolnavi și copii, toate acestea urmând să fie mai târziu teme preluate în sărbătorirea Zilei Sfântului Nicolae și a Crăciunului.

Legendele Sfântului Nicolae

Multe povești și miracole sunt asociate cu figura Sfântului Nicolae. Iată câteva dintre cele mai cunoscute
:


CITEȘTE ȘI: Tradiția celor douăsprezece zile de Crăciun: Origini și
evoluție

Salvarea celor trei tinere

În această legendă, un om sărac nu a putut asigura căsătoria celor trei fiice ale sale din cauza lipsei unei zestre suficiente. Nicolas a aruncat atunci trei poșete de aur pe fereastra casei lor, astfel încât fiecare fată să se poată căsători cu demnitate. Această poveste este adesea asociată cu imaginea
Sfântului
Nicolae

împărțind daruri copiilor cuminți, precum și cu tradiția pantofilor sau șosetelor pline cu dulciuri și cadouri.

Miracolul celor trei copii

Potrivit unei alte legende, trei băieți au fost uciși de un măcelar care i-a tăiat și i-a pus într-o pivniță de sare pentru a-i vinde ca carne. Nicolae le-a descoperit soarta și i-a readus pe copii la viață prin rugăciunile sale. Această poveste a contribuit la transformarea Sfântului Nicolae în patronul școlarilor și la asocierea sărbătorii sale cu copiii.

Transformarea figurii Sfântului Nicolae în Moș Crăciun

De-a lungul
secolelor, cultul Sfântului Nicolae s-a răspândit în diferite țări europene, unde este sărbătorit cu diferite obiceiuri și tradiții. În unele țări, cum ar fi Franța, Belgia și Țările de Jos, ziua Sfântului Nicolae este o ocazie specială pentru copii de a primi cadouri și dulciuri.

Odată
cu extinderea creștinismului, figura Sfântului Nicolae a fost asociată și cu alte tradiții de iarnă, în special cu cele legate de solstițiul de iarnă. Treptat, figura lui
Sfântul
Nicolae
a fost
confundată cu cea a lui Moș Crăciun, un personaj folcloric care aduce cadouri copiilor pentru a sărbători nașterea lui Iisus Hristos.

Influența Sfântului Nicolae în culturile europene

Personajul Sfântului Nicolae a traversat secolele și continuă să inspire diverse tradiții și sărbători în Europa :

  • În Franța, ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită în special în estul țării, în special în Lorena, unde dă naștere la parade și la distribuirea de dulciuri copiilor.
  • În Țările de Jos și Belgia, Sinterklaas (Sfântul Nicolae în olandeză) este o sărbătoare foarte populară, când copiii primesc cadouri și dulciuri.
  • În Germania, Nikolaustag (Ziua Sfântului Nicolae) este marcată prin distribuirea de mici cadouri și dulciuri copiilor, adesea lăsate în pantofii lor peste noapte.
  • În Italia, Befana, o bătrână
    femeie care
    seamănă cu o vrăjitoare, împarte cadouri copiilor pe 6 ianuarie, Ziua Epifaniei. Această tradiție este uneori asociată cu legenda Sfântului Nicolae.


CITEȘTE ȘI: Masa de Crăciun: cele mai bune mezeluri și idei pentru o
cină festivă

În
ansamblu, personajul
Saint-Nicolas, din istoria și legendele creștine, a inspirat multe tradiții legate de sărbătorile de iarnă din Europa. De la salvarea celor trei tinere la miracolul celor trei copii, poveștile în jurul acestui personaj emblematic au traversat secolele pentru a da naștere la diverse rituri și obiceiuri, inclusiv cele ale lui Moș Crăciun și distribuirea de cadouri copiilor în timpul sărbătorilor.

Articole similare
:


Cactusul de Crăciun: cum să îl faci să înflorească și să îl îngrijești


Numărătoarea inversă până la Crăciun: Câte zile au mai rămas?


Unde să petreceți Crăciunul în Franța pentru a trăi magia sărbătorilor?


Tradiția celor douăsprezece zile de Crăciun: Origini și evoluție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Selectați moneda dvs.
RON Leu românesc
EUR Euro