Cadoul de Crăciun: istoria și originile acestei tradiții

Sezonul sărbătorilor este un moment special pentru a petrece timp cu familia, a face schimb de cadouri și a duce mai departe anumite tradiții. Printre acestea, schimbul de

étrennes
de
Crăciun sau de Anul Nou este un obicei care datează de mai multe secole. Aflați
mai multe despre
istoria și originile acestei tradiții festive
în acest articol
.

.

Cuprins


Toggle

Etrenennes, o tradiție străveche

Cuvântul etrenne provine din latinescul “strena”, care înseamnă “dar” sau “cadou”. Etrenennes corespund deci cadourilor oferite în timpul sărbătorilor de sfârșit de an, în special
Crăciunul și Anul Nou

. Această tradiție este moștenită de la romani, care obișnuiau să facă schimb de cadouri simbolice, cum ar fi ramuri de laur, pentru a-și aduce reciproc noroc și a se proteja împotriva spiritelor rele.

Cadouri pentru a mulțumi zeii

La
romani, etrenele erau, de asemenea, oferite divinităților în timpul ceremoniilor religioase pentru a obține protecția și bunăvoința lor pentru anul următor. Aceste ofrande puteau fi sub formă de alimente, obiecte prețioase sau chiar animale sacrificate pe altare. Era obișnuit, de exemplu, să se ofere daruri de Anul Nou lui Janus, zeul roman al începuturilor și sfârșiturilor, căruia luna ianuarie îi datorează numele.

Evoluția tradiției etrenelor

De-a lungul
secolelor, obiceiul etrenelor s-a adaptat și a evoluat pentru a corespunde credințelor și obiceiurilor fiecărei epoci. Astfel, există mai multe reprezentări ale etrenelor în istorie
:

  • Evul Mediu
    : etrenele erau alcătuite în principal din cadouri oferite de domni vasalilor lor pentru a le întări legăturile feudale și a le garanta loialitatea.
  • Renașterea
    : tradiția a fost îmbogățită cu cadouri mai luxoase și mai rafinate, precum bijuterii sau obiecte de artă, schimbate între membrii nobilimii.

  • Era modernă
    : etrenele s-au răspândit treptat în toate clasele sociale și au luat forma unor sume de bani oferite în ziua de
    Anul Nou.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune destinații pentru a petrece Crăciunul cu familia sub soare, fără să spargi banca

De la étrennes pentru împărații romani la cadouri sub bradul de Crăciun

În Franța, obiceiul étrennes a luat avânt cu adevărat în timpul Ancien Régime, în special datorită influenței monarhilor și a curții regale. Se spune că era la modă ca curtenii să ofere regelui cadouri pentru a-și marca loialitatea și pentru a spera să câștige favoarea sa.

Tradiția etrenelor a fost apoi transmisă în familie, unde părinții ofereau cadouri copiilor lor de Anul Nou sau de Crăciun. Acest obicei este legat de
istoria și originile Crăciunului
,
cu nașterea lui Hristos și darurile aduse de cei trei magi. În zilele noastre,
etrenii sunt adesea reprezentați de

cadourile așezate sub
bradul de Crăciun

, un simbol al generozității și al dragostei de familie.

Tradiții locale în jurul etrenelor

Etrenele sunt un obicei universal care a traversat veacurile și frontierele. Astfel, mai multe variante ale acestei tradiții pot fi găsite în diferite părți ale lumii
:

  • În Spania
    : “aguinaldos” sunt cadouri oferite în timpul
    festivităților de
    sfârșit de
    an

    , în special pentru Epifanie, când copiii își primesc darurile de la cei trei magi.
  • În Italia
    : “Befana”, o vrăjitoare binevoitoare, împarte daruri și dulciuri copiilor bine crescuți cu ocazia Epifaniei, în amintirea darurilor de Crăciun oferite de cei Trei Magi.
  • În Grecia
    : tradiția “kallikantzari” se referă la creaturile răutăcioase care perturbă viața de zi cu zi în timpul celor douăsprezece zile de Crăciun. Pentru a le ține la distanță, grecii oferă etrennes sub formă de prăjituri și alte dulciuri.

CITEȘTE ȘI: Țările în care Crăciunul nu este sărbătorit și cele care l-au interzis

Verbena, o plantă norocoasă pentru cadourile de Crăciun

În Franța, tradiția cadourilor de Crăciun este uneori asociată cu
verbena

, o plantă cu proprietăți medicinale și simbol al norocului și protecției. Oferirea unei crenguțe de verbena în timpul étrennes este astfel văzută ca un gest de noroc pentru anul care vine.

Fie că ia forma unor cadouri luxoase, a unor atenții simple sau a unor plante norocoase, obiceiul étrennes mărturisește atașamentul nostru față de tradițiile ancestrale și contribuie la consolidarea legăturilor familiale și sociale în timpul sezonului festiv.

Articole similare
:

Butucul de
Yule: Istorie, origine și tradiție


Secretele Crăciunului: când și cum se urează un Crăciun fericit?


Unde să petreceți Crăciunul în Franța pentru a trăi magia sărbătorilor?


Cum să adopți ținute retro în stil de Crăciun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Selectați moneda dvs.
RON Leu românesc
EUR Euro